1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК одобри Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. на Република България

ЕК одобри Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. на Република България

За всяка от мерките от програмата се изготвят подробни наредби, които ще бъдат публикувани в Държавен вестник

 

Европейската комисия одобри Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. на Република България по време на 20-то редовно заседание на Комитета за развитие на селските райони. Активната подготовка на страната ни за участие в прилагането на Втория стълб на Общата селскостопанска политика на ЕС - "Развитие на селските райони" започна още през 2004 г.

България изготви два програмни документа - Национален стратегически план и Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013г.

Програмата за развитие на селските райони бе изготвена през периода 2006-2007год. в партньорско сътрудничество с представителите на браншовите организации, местната власт, бизнеса и неправителствените организации. Тя е одобрена от Министерски съвет на Република България на 1 март 2007г., а официално първия й проект за одобрение от Европейската комисия бе изпратен на 3 април 2007 г.

В окончателен вариант програмата бе изпратена официално, през електронната система на комисията, на 17 декември 2007 г. и разгледана на днешното заседание на Комитета за развитие на селските райони.

Дефинираните в Стратегическия план три основни цели, отразяващи националната политика за развитие на селските райони през периода 2007 - 2013 год., ще се прилагат чрез 22-те мерки на Програмата по четири приоритетни оси:

ос 1 "Подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горски сектори"

ос 2 "Подобряване на околната среда и селската природа (управление на земята)"

ос 3 "Подобряване качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика"

ос 4 "ЛИДЕР".

Предвидените средства за усвояване за периода 2007-2013 г. са в размер на 3 млрд. и 242 млн. евро, от които 2 млрд. и 609 млн. евро ( 80%) от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 633 млн. евро (20%) са средствата от държавния бюджет.

Програмата ще се прилага на територия на цялата страна, но географският обхват на мерките е различен в зависимост  както от стратегическите приоритети и целите, които следва да се постигнат в края на програмния период, така и от разграничението с Оперативните програми по структурните фондове, с оглед избягване на двойно финансиране.

За всяка от мерките от Програмата се изготвят подробни наредби, които ще бъдат публикувани в Държавен вестник. В помощ на потенциалните кандидати ще бъдат изготвени ръководства за кандидатстване по мерките.

Наблюдението на Програмата за развитие на селските райони ще се извършва от Комитета по наблюдение и от Дирекция "РСР", определена за Управляващ орган на програмата и отговаряща за работата на Комитета по наблюдение. Комитетът по наблюдение ще проведе своето първо заседание през месец януари 2008 год.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.