1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК отказа да удължи субсидиите за тютюн

ЕК отказа да удължи субсидиите за тютюн

Според договорката, от 2010 г. субсидиите за тютюнопроизводителите вече няма да са свързани с произведената продукция

Еврокомисарят по селското стопанство Мариан Фишер Боел днес отказа да се огъне под натиска за удължаване на субсидиите за производителите на тютюн, съобщава Ройтерс. Тя заяви, че има и други начини за справяне с финансовите проблеми.

Осем страни-членки, произвеждащи тютюн, включително България, настояха съществуващите субсидии да бъдат удължени до 2013 г., въпреки постигнато преди четири години споразумение историческата връзка между размера на субсидията и произведената продукция да бъде преустановена.

"Тютюневата реформа беше договорена през 2004 г, беше подкрепена от всички страни […] Казвала съм го много пъти, със сигурност няма отново да предоговарям реформата", заяви комисар Фишер-Боел.

Според договорката, от 2010 г. субсидиите за тютюнопроизводителите вече няма да са свързани с произведената продукция, независимо от размера й. Половината от общите плащания ще бъдат прехвърлени в преструктуриращ фонд, който ще помага на фермерите да подобрят реколтата си или да се пренасочат към друг вид производство. Като социална предпазна мярка, на страните-членки е позволено да запазят 60% от плащанията, свързани с продукцията, но само за фермери в бедни райони за четири години след 2006 г.

По-рано този месец, група страни се договориха да поискат само частично откачане на субсидиите от продукцията от 2010 г. Те твърдят, че в противен случаи мярката ще има негативно въздействие върху хиляди хора, работещи в сектора. Водената от Италия група включва Франция, Гърция и Испания, както и по-нови страни-членки като България, Полша, Румъния и Унгария, които не са участвали в преговорите от 2004 г.

След като отказа да преговаря по тютюневата реформа, комисар Фишер-Боел заяви, че в нейния преглед на селскостопанската политика има други начини, по които да бъде се преодолеят негативните ефекти от "разкачването" на тютюневите субсидии. "Готова съм да помогна на всички страни-членки и региони, които имат проблеми […] Сигурна съм, че можем да намерим решения, които да омекотят последствията от решението", каза тя пред Европейския парламент./evropa.dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.