1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК пита как да направи аграрната индустрия по-зелена

ЕК пита как да направи аграрната индустрия по-зелена

Допитването е отворено за цялата промишлена верига на стойността, както и за публични органи, социални партньори, изследователски организации и други

Публична консултация за това как да направи екосистемата на хранително-вкусовата промишленост по-екологична, по-дигитална и устойчива започна Европейската комисия, след като публикува анализ на съществуващите политики на Европейския съюз в подкрепа на сектора.
 
С консултацията Комисията приканва заинтересованите страни да предложат действия за ускоряване на двойния преход на сектора. Допитването е отворено за цялата промишлена верига на стойността, както и за публични органи, социални партньори, изследователски организации и други.
 
Успоредно с това Комисията планира да организира семинари за обсъждане и събиране на мнения за това как тази индустриална екосистема да стане по-конкурентоспособна. Целта е до края на 2023 година да се създаде пътна карта за прехода на сектора на хранително-вкусовата промишленост.
 
Още през май 2021 година Брюксел, като част от своята актуализация на индустриалната стратегия, предложи да се разработят такива пътни карти за преход в различни промишлени екосистеми. Актуализацията беше придружена от първия Годишен доклад за единния пазар, който предлага анализ на предизвикателствата, пред които са изправени различните екосистеми, и служи като отправна точка за подготовката на пътищата за преход.
 
Целенасочената обществена консултация относно прехода на хранително-вкусовата промишленост ще продължи до 19 септември и е достъпна на сайта на Комисията на всички официални езици на Европейския съюз, в това число и български. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.