1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК пита за схемата за географските указания

ЕК пита за схемата за географските указания

В Европейския съюз са защитени почти 3400 наименования

Обществена консултация за въздействието на схемата за географски указания стартира Европейската комисия. Вниманието на Брюксел е насочено най-вече към мненията на публични органи на национално, регионално или местно ниво.
За участие в допитването Комисията приканва освен това всички граждани, както и производители и преработватели на храни, търговци, потребителски организации, научноизследователски институти и университети. 
 
В консултацията могат да се включат и консултантски фирми, сертифициращи органи, лобита, занимаващи се с географски означения и търговски марки, организации за опазване на околната среда и за хуманно отношение към животните. В Европейския съюз са защитени почти 3400 наименования селскостопански продукти и храни, продукти от риболов и аквакултура, вина, спиртни напитки и ароматизирани лозаро-винарски продукти. За целта са създадени различни схемите за качество за географски указания, защитени наименования за произхОд, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер. Целта на Комисията е да събере мнения за основните предизвикателства, на които ще трябва да се отговори при планираното преразглеждане. Въпросникът е достъпен на всички официални езици на Европейския съюз и е публикуван на сайта на Комисията. За попълването му е необходима предварителна регистрация.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.