1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предлага смекчаване на защитения статут на вълците

ЕК предлага смекчаване на защитения статут на вълците

Публикуваният сега задълбочен анализ показва, че популациите на вълците са се увеличили значително през последните две десетилетия

Предложение за промяна на статута на защита за вълците внесе Европейската комисия. Въз основа на задълбочен анализ на състоянието на хищниците в ЕС, Брюксел предлага вълкът да бъде "защитен" вместо "строго защитен". 
 
 Комисията продължава да призовава настоятелно националните и местните органи да предприемат необходимите действия в настоящата рамка с подкрепата на ЕС, като същевременно им предоставя ясна перспектива за допълнителни възможности за гъвкавост при управлението, ако съществуващите възможности се окажат недостатъчни.
По думите на председателката на Комисията Урзула фон дер Лайен възстановяването на вълците е добра новина за биологичното разнообразие в Европа. Концентрацията на вълци в някои европейски региони обаче се е превърнала в реална опасност, особено за добитъка. За да управляват по-активно критичните концентрации на вълци, местните органи настояват за по-голяма гъвкавост. Европейското равнище следва да улесни това и процесът, който Комисията започна, е важна стъпка. 
Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс смята, че в предложението се признава необходимостта от справяне с предизвикателствата, породени от увеличаването на популациите на вълци, като същевременно се запазва целта за опазване на биологичното разнообразие и целта за постигане и поддържане на благоприятен природозащитен статус на вида. 
 
Публикуваният сега задълбочен анализ показва, че популациите на вълците са се увеличили значително през последните две десетилетия и те окупират все по-големи територии. В 23 държави членки на ЕС има повече от 20 000 вълци, но това разрастване води до все повече конфликти с човешките дейности, по-специално по отношение на щетите върху добитъка, със силен натиск върху конкретни райони и региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.