1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предложи мерки за стабилизиране на млечния пазар, не махна квотите

ЕК предложи мерки за стабилизиране на млечния пазар, не махна квотите

Комисията ще продължи да използва инструменти от типа на интервенцията

Европейската комисия излезе с мерки за стабилизиране пазара на млечни продукти на територията на Европейския съюз.

Комисията ще продължи да използва инструменти от типа на интервенцията, помощта за частно складиране и възстановяванията при износ, но няма да променя или премахва квотите, съобщава Рапид.

ЕК ще разреши директните плащания към селскостопанските производители да се изплащат по-рано. Възможно е и наказателните такси, заплащани от производители, надвишили квотата си, да се ползват за финансиране на доброволното отказване от млекопроизводството.

Държавите членки на Европейския съюз, също така, ще могат сами да реразпределят помощи за сектора, както и да отпускат държавна помощ под формата на заеми при пазарни условия, за да помагат на млекопроизводители, които имат проблеми с ликвидността.

От Началото на годината ЕК стартира помощна мярка за частно складиране на масло, като досега е складиран над един тон продукция. Периодът за помощ за частно складиране ще се удължи до края на месец февруари 2010 г. На 1 март започна и интервенционното изкупуване на масло и обезмаслено мляко на прах, като процесът ще бъде удължен до 28 февруари 2010 г., когато започва новият интервенционен период.

Политиката за развитие на селските райони разполага с редица мерки за подпомагане на преструктурирането на сектора млекопроизводство, като сред възможностите са ранното пенсиониране, подпомагането на инвестициите, плащанията за селскостопански производители в по-малко облагодетелстваните райони, подпомагането на екологосъобразни форми на млекопроизводство и помощ за практики, подобряващи ху манното отношение към животните./news.expert.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.