ЕК прекрати лиценза на холандска сертифицираща фирма

От комисията призовават всички контролни органи да проверяват биостопанствата поне два пъти в годината

Европейската комисия отне лиценза на холандска компания, сертифицираща биопродукти от трети страни. Заради нередности при издаването на документите фирмата вече няма да може да работи с продукти от Казахстан, Молдова, Русия, Турция и Обединените арабски емирства.


Холандската фирма е уличена в издаване на биосертификати, без да е предоставяла поискана от Европейската комисия информация за съответните партиди. Освен това тя в няколко случая е пропуснала да докаже произхода на продуктите и техния биостатут. Друго нарушение се състои в това, че са издавани сертификати за продукти, на които е отнет биоетикета заради следи от препарати за растителна защита.

От съобщение на Европейската комисия става ясно, че петте споменати държави редовно доставят маслодайни култури и фуражи, етикетирани като "био", които обаче не издържат по-обстойни проверки. "Турция и Обединените арабски емирства от няколко години препродават фалшиви биопродукти от Украйна, Русия и Централна Азия", се казва в съобщението. В случая Турция играе ролята на физически пазар, докато паричните потоци се уреждат в Емирствата, най-вече за да се пестят данъци и да се прикрият следите.

Във връзка с този скандал Европейската комисия призовава всички контролни органи да проверяват биостопанствата поне два пъти в годината. Освен това от Брюксел настояват всяка вносна партида от трети страни да бъде проверявана още преди износа от съответната държава, както и след като влезе на европейска територия.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.