1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК проведе четири ветеринарни мисии в България

ЕК проведе четири ветеринарни мисии в България

 

От Националната ветеринарномедицинска служба информират, че през периода януари – февруари 2008 г. Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) към Генерална Дирекция "Защита и здравеопазване на потребителите" на Европейската комисия проведе в България четири мисии, съобщиха от аграрното ведомство.

Първата мисия за оценка на системата за контрол по отношение хуманно отношение към животните се проведе от 14 до 18 януари 2008 г. Успоредно с напредъка по хуманно отношение в направлението "птици носачки", екипът на мисията отчете пренаселеност на клетките за носачки до 15% в някои ферми. За да отговори на изискванията, е необходимо България да отстрани това несъответствие до следващата мисия през 2009 г. Бизнесът в това направление трябва съгласува броя на населващите се птици в обектите с контролния орган на ниво РВМС.

Втората мисията за оценка на официалния контрол, свързан с безопасността на храните от животински произход се проведе от 28 януари до 2008 февруари 2008 г. Мисията отчете изключителен напредък на България по отношение структура и оборудване на предприятията, въвеждането и функционирането на системата НАССР в тях и задълбочен и правилен контрол от страна на контролния орган. Тази мисия беше съчетана и с проверка на контрола по здравеопазване на животните. Отчетен беше правилен подход на контролния орган за отстраняване на несъответствията по основните заразни заболявания.

Третата мисия за оценка на системата за контрол на внос/транзитно преминаване на живи животни и продукти се проведе от животински произход от 4 до 8 февруари 2008 г. Тази мисия беше обект на значителна подготовка от страна на Националната ветеринарномедицинска служба. Становището на проверяващия екип е, че се  изпълняват изискванията на европейското законодателство, България разполага с  необходима база за провеждане на граничен контрол, използва системата ТРЕЙСИС, има и въведена национална система КОУЧ. Необходимо е да се засили контролът над колетните пратки, контрола на аерогара София и да се подобри в това отношение комуникацията с другите контролни структури в страната (структури за кетъринг, митници, първични складове за пратки).

Четвъртата мисия за оценка на мерките по контрола върху Спонгиформната енцефалопатия по говедата (Луда крава) се проведе от 18 до 22 февруари 2008 г. Днес проверяващият екип отчете изключителен напредък на България, който включва:
  • Съответствие по идентификация на животните.
  • Правилна диагностика и обем, обхванат с нея, на трите категории животни – планирано клане на животни, заклани животни  по необходимост и умрели животни.
  • Изпълнение на програмата относно пълната фуражна забрана за изхранване на преживните животните с животински протеини.
  • Правилен контрол при производството на фуражи.
  • Много добра оценка  на отделянето на специфично рисковите материали в кланици и транжорни.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.