1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК провежда партньорски проверки за прилагане на ветеринарното законодателство у нас

ЕК провежда партньорски проверки за прилагане на ветеринарното законодателство у нас

Експертите ще обсъдят програмите за надзор на заболяването при домашните, източнобалканските и дивите свине след преустановяване на ваксинацията, както и проблема с обезщетяване на собствениците на убитите с профилактична и диагностична цел животни

 

До края на тази седмица Европейската комисия провежда партньорски проверки за прилагане на ветеринарното законодателство у нас, съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ доц. д-р Жеко Байчев. 

Здравеопазването и хуманното отношение към животните са двете области, които ще проверяват европейските експерти. Специално внимание в първата област ще бъде отделено на мерките за контрол на класическата чума по свинете след спиране на ваксинацията от 1 януари 2006 г. Ще бъде направена оценка на нормативната база и по-специално на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за профилактика и борба с класическата чума по свинете.

Експертите ще обсъдят програмите за надзор на заболяването при домашните, източнобалканските и дивите свине след преустановяване на ваксинацията, както и проблема с обезщетяване на собствениците на убитите с профилактична и диагностична цел животни. На среща с представители от Асоциациите на свиневъдите и месопреработвателите ще се дискутира ролята и съдействието им в процеса на спиране ваксинирането на свинете.

Екипът на втората мисия, която ще проверява изпълнението на ангажиментите в областта на хуманното отношение към животните, ще посети кланица в гр. Монтана. В Стара Загора представителите на ЕК ще обучат 30 експерти от РВМС по техниките на зашеметяване на животни преди клане. Проблемът със скитащите кучета и прилагането на европейската Конвенция за защита на животните-домашни любимци, Наредбите за хуманно отглеждане на телета, свине, кокошки-носачки, селскостопански и опитни животни, както и хуманното отношение по време на транспорт и клане, също са включени в програмата на мисията.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.