1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК пусна "зелени" облигации за 12 млрд. евро

ЕК пусна "зелени" облигации за 12 млрд. евро

Подобни облигации емитира Великобритания преди месец

Европейският съюз успешно пласира първата си емисия от т.нар. "зелени" облигации на стойност 12 милиарда евро, съобщават от Комисията в Брюксел. Книжата са със срок от 15 години и привлякоха заявки за 135 милиарда.
 
Подобни облигации емитира Великобритания преди месец, но те бяха на стойност 10 милиарда евро. Така европейските ценни книжа се превърнаха в най-мащабната зелена емисия досега.
 
Емисията на Брюксел е само първата от програмата на стойност 250 милиарда  евро, която ще бъде реализирана през следващите години. Средствата трябва да подкрепят зеления преход на страните от Съюза към въглеродно неутрална икономика. Със зелените облигации ЕС ще финансира и част от схемите си за възстановяване на икономиката от коронавируса, която е на стойност 800 милиарда. Държавите получават средства под формата на грантове и нисколихвени заеми и трябва да ги усвоят преди края на 2026 година.
 
Според анализатори Европейският Съюз може да емитира зелени облигации на стойност между 35 и 45 милиарда всяка година. Тези интервенции ще подсилят съществено ликвидността на пазара на подобни книжа.
Сега пласираните облигации са петата подобна сделка от началото на финансирането по програмата NextGenerationEU през юни тази година. Генерираната до момента сума възлиза на 68 милиарда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.