1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК разреши износа на български млечни продукти за страни извън ЕС

ЕК разреши износа на български млечни продукти за страни извън ЕС

 

Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните към Европейската комисия гласува изменение на Решение №30 от 2007 г., като по този начин се разрешава износът на български млечни продукти, произведени преди 31 декември 2006 г., за страни извън Европейския съюз.

Износът ще трябва да бъде реализиран до 31 декември 2007 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите.

Решението на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните беше взето след като в началото на седмицата министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану постигнаха споразумение за това.

Произведените след 1 януари 2007 г. млечни продукти от мандри, неотговарящи на европейските изисквания, също ще могат да бъдат изнасяни за страни извън ЕС. Това ще се извършва според Регламентите на Общото европейско законодателство, което означава, че всяка страна, за която е предназначен износът на млечни продукти, ще декларира готовността си да ги приеме.

По настояване на представителството на МЗГ в Брюксел млечните продукти могат да бъдат изнасяни веднага, без да се чака публикуването на Решението в официоза на Европейската комисия.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.