1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с насоки за споразуменията за устойчивост в селското стопанство

ЕК с насоки за споразуменията за устойчивост в селското стопанство

Тези цели могат да бъдат разделени в три категории

Насоки за споразумения за устойчивост в селското стопанство прие Европейската комисия, с използване на ново изключение от правилата на Евросъюза в областта на конкуренцията. Определят се допустимите цели за устойчивост, които могат да бъдат преследвани със споразуменията. Тези цели могат да бъдат разделени в три категории: опазване на околната среда, намаляване на употребата на пестициди и антимикробната резистентност и  здраве на животните и хуманно отношение към тях. 
 
Договорът за функционирането на Европейския съюз забранява споразумения между дружества, които ограничават конкуренцията, като например споразуменията между конкуренти, които водят до по-високи цени или по-малки количества. Специален Регламент за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти обаче изключва от тази забрана някои ограничителни споразумения в селскостопанския сектор, когато тези споразумения са абсолютно необходими за постигането на стандарти за устойчивост, които надхвърлят задължителните правила на равнище ЕС или на национално равнище.
 
Новите насоки имат за цел да изяснят как операторите, осъществяващи дейност в хранително-вкусовата промишленост, могат да разработват съвместни инициативи за устойчивост в съответствие с този регламент. По-конкретно, с тези насоки се казва, че се отнася само до споразумения между различни земеделски производители и до споразумения между земеделски производители и други участници във веригата за доставки на селскостопански хранителни продукти. Това означава, че изключението не може да се използва за споразумения, сключени без участието на земеделски производители. Освен това споразуменията трябва винаги да се отнасят до селскостопански продукти.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.