1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с нови правила за защита на населението

ЕК с нови правила за защита на населението

Ревизираният регламент за живака е насочен към последните останали умишлени употреби на живак в различни продукти в Европейския съюз

Предложение за преразглеждане на Регламента за живака прие Европейската комисия. Целта е да бъдат защитени гражданите на Европейския съюз и околната среда от токсичния елемент.
 
Преразглеждането ще забрани напълно употребата на зъбна амалгама, която в момента използва 40 тона живак годишно. Новите правила ще поставят под забрана производството и износа на определени продукти, съдържащи живак, като например лампи. Предложението на Комисията беше прието успоредно с делегиран акт, който приведе в съответствие преразглеждането на Регламента за живака с решенията, взети от четвъртата Конференция на страните на Конвенцията от Минамата.
 
Ревизираният регламент за живака е насочен към последните останали умишлени употреби на живак в различни продукти в Европейския съюз в съответствие с ангажиментите, определени в амбицията за нулево замърсяване. Той определя правила, които поставят ЕС на пътя към превръщането му в първата икономика без живак чрез:
 
• Пълно преустановяване на употребата на дентална амалгама от 1 януари 2025 година, тъй като съществуват достатъчно алтернативи без живак, като по този начин се намалява експозицията на хората и тежестта върху околната среда;
• Забрана за производство и износ на дентална амалгама от ЕС от 1 януари 2025-та;
• Въвеждане на забрана за производство и износ на шест допълнителни живачни лампи от 1 януари 2026-та и 1 януари 2028 година.
Конвенцията Минамата е основната международна правна рамка, целяща да защити човешкото здраве и околната среда от антропогенни емисии и изпускания на живак във въздуха, водата и земята. Подобно на Регламента за живака, той разглежда целия жизнен цикъл на елемента, от първичния добив до изхвърлянето на отпадъци. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.