1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с предложение за по-строги наказания при нарушения

ЕК с предложение за по-строги наказания при нарушения

Към новите престъпления спадат незаконна търговия с дървен материал, незаконно рециклиране на кораби или незаконно водочерпене

Предложение за нова директива за борба с престъпленията срещу околната среда прие Европейската комисия. Новите правила са по линията на Зелената сделка и имат за цел да направят опазването на околната среда по-ефективно, като задължи държавите членки да предприемат наказателни мерки. 
 
В него се дефинират нови видове престъпления срещу околната среда, определя се минимално равнище на санкциите и се засилва ефективността на сътрудничеството в областта на правоприлагането. Държавите членки се задължават да подкрепят хората, докладващи за нарушения и сътрудничещи в правоприлагането. 
 
Към новите престъпления спадат незаконна търговия с дървен материал, незаконно рециклиране на кораби или незаконно водочерпене. Освен това се изясняват съществуващите определения за престъпления срещу околната среда, с което се постига по-голяма правна сигурност.
Комисията предлага да се определи всеобщо минимално равнище на санкциите. Когато престъплението причинява или има вероятност да причини смърт или сериозни увреждания на човек, държавите членки трябва да предвидят като миниум лишаване от свобода до десет години. В проектодирективата се предлагат и допълнителни санкции, включително възстановяване на природни ресурси, изключване от достъп до публично финансиране и обществени поръчки или отнемане на административни разрешения.
 
Предложението има за цел да повиши ефективността на съответните разследвания и наказателни производства. То предвижда подкрепа за инспекторите, полицията, прокурорите и съдиите чрез обучение, инструменти за разследване, координация и сътрудничество, както и чрез подобрено събиране на данни и статистика. Комисията предлага всяка държава членка да разработи национални стратегии, които да гарантират съгласуван подход на всички равнища на правоприлагане и наличието на необходимите ресурси. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.