1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с препоръки за пазара на земеделска земя

ЕК с препоръки за пазара на земеделска земя

През последните години редица страни-членки издадоха различни правила на национално ниво

Каталог с препоръки за пазара на земеделски площи публикува Европейската комисия. Целта е защита срещу спекулативните сделки със земя. Това се казва в съобщение от Брюксел.

С препоръките си Европейската комисия дава съвети на страните-членки как да защитят пазарите си на земя и срещу прекалената концентрация. В същото време се посочват и ограниченията срещу държавната намеса, наложени от европейското законодателство. Националните правителства нямат право да настояват купувачът на земя да живее в съответната страна. Европейското законодателство забранява и изискването купувачът сам да обработва площите или да има определена селскостопанска професионална квалификация. Компании и други юридически лица също не бива да бъдат изключвани от пазара на земя.

Брюксел разрешава обаче покупката на площи да подлежи на разрешение от страна на национални служби. Допустими са също така горни граници за закупени земи, както и определени от държавата минимални цени. Препоръките на Европейската комисия идват на фона на отправеното през март искане от страна на Европарламента за създаване на ясни правила и критерии за държавна намеса на пазара. През последните години редица страни-членки издадоха различни правила на национално ниво, като в повечето случаи мотивът беше да не се допускат чуждестранни инвеститори, които не развиват земеделска дейност.

Според Европейската комисия тези регулации обаче нарушават основния принцип на свободното движение на капитали. Затова Брюксел поиска през май от България, Унгария, Литва, Латвия и Словакия да приведат законите си за придобиване на земя в съответствие с европейското законодателство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.