1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК със 183 млн. евро за подкрепа на износа на храни

ЕК със 183 млн. евро за подкрепа на износа на храни

Комисията предвижда и кампании, с които да информира потребителите в Европейския съюз и по цял свят за предимствата на биоземеделието

Близо 183 милиона евро ще похарчи догодина Европейската комисия за подкрепата на износа на храни и аграрни суровини към трети страни. На фокус ще са продукти и методи, които допринасят за постигане на целите на Зелената сделка, съобщиха от Брюксел.
 
С най-голямата подкрепа ще се ползват продукти, произведени по биостандартите, както и плодове и зеленчуци. 86 милиона евро са предвидени за кампании, насочени към осъществяването на стратегията "От фермата до вилицата".
 
Carrot
"Днес селското стопанство в Европейския съюз е на кръстопът. Тукашните стандарти за безопасност и качество се радват на признание в цял свят, но сега това признание трябва да се насочи към устойчивото производство. Затова нашата политика за подкрепа на експорта се превръща в инструмент за постигане на целите от Зелената сделка", каза в тази връзка агрокомисар Януш Войчеховски.
 
Комисията предвижда и кампании, с които да информира потребителите в Европейския съюз и по цял свят за предимствата на биоземеделието и за ролята на хранителния сектор за опазването на околната среда и климата. Планирани са инициативи, които да представят консумацията на плодове и зеленчуци като важна част от балансираното хранене, ще има и мерки за изтъкване на високите стандарти за качество, спазвани от европейските производители и преработватели. С най-голям приоритет ще се ползват мерките, насочени към пазарите с голям потенциал за растеж – Япония, Южна Корея, Канада и Мексико. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.