1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще компенсира на 100% зеленчукопроизводителите заради Ешерихия коли

ЕК ще компенсира на 100% зеленчукопроизводителите заради Ешерихия коли

Обезщетенията ще бъдат по 48 стотинки за килограм краставици и 66 стотинки за килограм домати

Европейската комисия ще изпълни на 100 % исканията на България за компенсиране на зеленчукопроизводителите заради бактерията Ешерихия коли и България ще получи 5 млн. лева. Това каза днес (02.08.2011 г.) при среща със зеленчукопроизводители от Петрич и Сандански земеделският министър Мирослав Найденов. Зеленчукопроизводителите ще получат обезщетение по 48 стотинки за килограм краставици и 66 стотинки за килограм домати, съобщава Агенция Фокус.

В момента министърът обикаля зеленчуковата борса край село Кърналово и се запознава в подробности с битовите условия, при които работят търговците. Търговците се оплакаха, че работят при изключително лоши битови условия, нямат канализация и тоалетни. Другият проблем, който те посочиха пред министъра е, че роми от Петрич внасят нелегално на борсата в Кърналово некачествена продукция от Гърция, с което подбиват цените на българската. Търговците настояха пред министър Мирослав Найденов да бъдат намерени пазари за българската продукция. От своя страна той им обясни, че няма как да бъде ограничен вносът на продукция от трети страни-членки на Европейския съюз. Министърът обясни, че конкретен повод за визитата му е да разясни на зеленчукопроизводителите от региона как продукцията им може да бъде субсидирана. За пръв път българското правителство ще отпусне 15 млн. лева, с които производителите ще бъдат подпомогнати за килограм произведена качествена продукция.

В 12.30 часа министър Найденов ще посети граничен пункт Кулата, където ще се запознае с работата на мобилните екипи, които осъществяват проверката по качеството на влизащата в страната ни продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.