1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще подкрепи Гърция и Словения след наводненията

ЕК ще подкрепи Гърция и Словения след наводненията

Комисията е готова да обмисли извънредна помощ, която да бъде от земеделския резерв

След катастрофалните наводнения в Словения и Гърция Европейската комисия обмисля да предостави нови средства от земеделския резерв на двете страни. У други държави от Съюза това породи съмнения относно начина, по който се използва фонда.
 
Опустошителните наводнения в Гърция и Словения нанесоха огромни щети по инфраструктурата и засегнаха и селскостопанския сектор. Освен това южната ни съседка пострада и от големи горски пожари. На този фон Комисията е готова да обмисли извънредна помощ, която да бъде основана от земеделския резерв, обясни комисарят по земеделието Януш Войчеховски. Освен парите от кризисния резерв в тази помощ биха могли да включват и неизползвани средства от програмите за развитие на селските райони. 
 
Чрез селскостопанския резерв всяка година се заделя сума от средствата в рамките на ОСП, които да се използват в случай на сътресения на пазара. За настоящата година средствата са напълно изразходвани и всички допълнителни пари ще трябва да дойдат от бюджета за 2024.
 
Атина и Любляна приветстваха идеята за използване на резерва за догодина, но други държави не са убедени че това е правилният подход. По думите на литовския заместник-министър на земеделието кризисният резерв не е предвиден да се справи с кризи от такъв мащаб. По-рано тази година редица държави членки критикуваха Комисията за нейното непрозрачно вземане на решения относно изплащането на пари от резерва.
От своя страна ирландският министър посочи, че екстремните метеорологични явления стават все по-чести и че Европейският съюз трябва да обмисли как да управлява това – включително въпроса дали земеделският резерв е правилният инструмент за подобни ситуации.
От гръцкото агроведомство съобщават, че унищожената селскостопанска продукция в засегнатите райони в Тесалия 5,5% процента от брутния вътрешен продукт на страната. В Словения оценяват щетите по наводнените площи и повредените съоръжения и машини на около 145 милиона евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.