1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. EК: Тринидад и Тобаго е несътрудничеща държава

EК: Тринидад и Тобаго е несътрудничеща държава

Комисията ще продължи диалога си с органите на Република Тринидад и Тобаго, за да помогне на страната да преодолее установените недостатъци

В борбата срещу незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов Република Тринидад и Тобаго не сътрудничи и не гарантира, че само законно уловени рибни продукти могат да имат достъп до пазара на Европейския съюз. Това определи Европейската комисия.
 
Включването на държавата в списъка произтича от липсата на напредък в преодоляването на сериозните недостатъци, посочени в решението за предварително определяне на Тринидад и Тобаго като несътрудничеща държава, прието през април 2016 година. Въпреки подкрепата на ЕС за Тринидад и Тобаго в рамките на диалога относно незаконния риболов, както във връзка с преразглеждането на правната рамка, така и по отношение на наблюдението, контрола и надзора, островната държава не успя да изпълни изискванията на законодателството. По-специално Тринидад и Тобаго не е въвела подходяща правна рамка, регулираща дейностите на националния риболовен флот във и извън водите под национална юрисдикция, нито дейностите на риболовните кораби на трети държави в националните пристанища. Други трайни недостатъци са свързани с липсата на необходими мерки за прекратяване и предотвратяване на нерегламентирани риболовни дейности. 
 
Комисията ще продължи диалога си с органите на Република Тринидад и Тобаго, за да помогне на страната да преодолее установените недостатъци. Европейският съюз е най-големият вносител на продукти от риболов в света. Борбата с незаконния риболов е част от мерките на ЕС в рамките програмата за устойчиво развитие. Приносът на ЕС към цел 14 на тази програма са прекратяването на незаконния риболов и опазването и устойчивото използване на океаните, моретата и морските ресурси. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.