1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК: Увеличение на земята за производство ще спре растежа на цените на храните

ЕК: Увеличение на земята за производство ще спре растежа на цените на храните

До 2015 година млечните квоти в ЕС ще бъдат премахнати изцяло

 

Европейската комисия представи предложенията си за отговор на скорошната тенденция за постоянно увеличение на цените на хранителните продукти. Тези предложения са част и от промяната на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС и ще бъдат обсъдени от Съвета на министрите в периода 19-20 юни.

Като основна причина за големия скок на цените ЕК вижда неимоверното увеличение на цените на горивата и транспортните разходи. Най-засегнати от покачващите се цени са най-бедните европейски семейства, като скокът на цените на храните е усетен по-тежко в някои страни членки на ЕС. Затова Брюксел предлага следните мерки за борба с проблема:

-         в краткосрочен аспект  - постепенно премахване на млечните квоти и увеличаване на обработваемата земя плюс постоянно наблюдение на пазара, за да се следи ефектът от мерките. В момента в ЕС има разпоредби, които задължават страните членки да оставят незасети 10% от обработваемите площи. С новото предложение на ЕК обработваемата земя ще се увеличи с 4 до 5 милиона хектара.

-         в дългосрочен аспект – инициативи за стимулиране на селскостопанското производство включително представянето на разумна стратегия за производство на биогорива.

-         разработване и присъединяване към инициативи за ограничаване на растежа на цените на храните в глобален аспект и по-координиран международен подход в тази насока.

"Трябва да се справим със ситуацията заедно. Ще координираме усилията си заедно с ООН и Г-8", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.