1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Екогласност" поиска оставките на министрите Караджова, Дянков и Найденов

"Екогласност" поиска оставките на министрите Караджова, Дянков и Найденов

Снимка:

Мирослав Найденов е този, който трябва да поеме отговорност за случилото се в Несебър

"Екогласност" поиска оставките на екоминистърката Нона Караджова, на финансовия министър Симеон Дянков и на земеделския министър Мирослав Найденов, предаде БГНЕС.

Според "Екогласност" за министъра на околната среда може да се каже, че при нея е катастрофално управлението на сектора в последните 3 г. и половина и са били прикривани безобразия на Прокопиев, на Ковачки и др. На второ място според тях е министърът на финансите Симеон Дянков с безумията, които е направил в социалната сфера. Оставката на земеделския министър е необходима след скандала с Несебър, макар, че според тях това не е най-големият скандал, а най-големият е този с Камчийски пясъци.

Емил Георгиев е категоричен, че министър Мирослав Найденов е този, който трябва да поеме отговорност за случилото се. "Той затова е министър, той формира политиката на това министерство, не бива да се оправдават непрекъснато със Закона за горите, който е приет 2011 г. Тогава защо не са заложили такива критерии, че да се търси отговорност от предишните и да се стопират тези сделки", попита той.

"Екогласност" обаче смятат, че министърът на регионалното развитие и благоустройството се справя добре с работата си и ресора, който ръководи. Според тях дори тя е подготвила много хубав проект за Закона за Черноморското крайбрежие, но не разбират "що за политика е това министърът да предлага нещо, парламентарната група да бламира".

Според "Екогласност" огромни нарушения има в района и на Созопол и дадоха пример със замени на 55 декара в защитена територия на Св. Агалина, сделка за продажба на дюни и некропол. "Знаем, разполагаме с информация за Несебър, че там има една сделка за замяна на гори от Държавен горски фонд срещу 8-9 декара плажна ивица и дюни", каза Георгиев. Сделката е реализирана преди години, но би трябвало да е в обхвата на проверката, заложен от премиера – след януари 2004 г. и те очакват дали за нея ще се потърси отговорност в рамките на мащабната проверка на властта днес. Те очакват да се види дали ще се потърси отговорност, защото имат информация, че в тези сделки са активисти на ГЕРБ.

Руслана Стефанова, която е национален координатор на "Екогласност" пък подчерта, че участието на председателя на НС Цецка Цачева и вътрешния министър Цветан Цветанов в протестите край Банско е огромен политически гаф. "Първо протестът е абсолютно менажиран от олигарха Цеко Минев. Това не е протест, който е доброволен. Там участниците в протеста са накарани да отидат на протест и от кмета на Банско, така че за мен това е огромен политически гаф", каза Стефанова. Тя подчерта, че председателят на НС не би трябвало по никакъв начин да присъства на такива протести и припомни, че в НС се коват законите на страната.

Според Руслана Стефанова, ако Цачева участва на подобен протест, то тя дължи публично извинение, защото всички млади хора, които бяха тук на Орлов мост и се събраха да протестират срещу това, което щеше да се приеме в Закона за горите – излязоха и те не бяха подкрепени от нито един политик тогава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.