1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екоминистерството обжалва решението на ВАС за "Странджа"

Екоминистерството обжалва решението на ВАС за "Странджа"

 

Министерството на околната среда и водите внесе жалба срещу решението на Върховния административен съд за парк "Странджа", съобщиха от ведомството. На 29 юни тричленен състав на съда обяви за нищожна заповед на министъра на околната среда и водите от 1995 г., с която се определят границите на защитената територия.

Според внесената днес жалба, подписана от министър Джевдет Чакъров, се иска обезсилване на решението на съда като недопустимо, допълват от МОСВ.

Междувременно парламентарната комисия по околната среда одобри и четирите законопроекта за изменение на Закона за защитените територии. Целта на предложените текстове е да се гарантира, че в бъдеще решението на ВАС за "Странджа" няма да се повтори.

Народните представители се обединиха около текст, който днес ще бъде внесен за одобрение в правната комисия.

Предложението гласи, че "заповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване или промени в площите и границите на резервати, народни паркове, природни паркове, национални паркове, защитени местности, природни забележителности, исторически места и буферни зони, обявени до влизането в сила на този закон, не подлежат на обжалване по съдебен ред".

Председателят на комисията Георги Божинов заяви, че обсъденият текст е минималната корекция, която ще защити природата от посегателства през летните месеци. Целта е в следващите 8 работни дни на Народното събрание промените в Закона за защитените територии да бъде гласуван в пленарната зала, обясни Божинов. Депутатите от комисията се ангажираха след лятната си ваканция да подготвят още промени в Закона които са необходими, но които не могат да се подготвят за толкова кратки срокове.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.