1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екоорганизации обжалват пред ВАС одобрения списък за Натура 2000

Екоорганизации обжалват пред ВАС одобрения списък за Натура 2000

 

Пет природозащитни организации, които изготвиха предложенията за местата за Натура 2000, внесоха жалба във Върховния административен съд срещу одобрения от правителството списък със защитени зони. Те смятат, че той се приема с голямо закъснение и е непълен, съобщиха от коалицията "За да остане природа в България".

Още през ноември 2006 г., съвещателният орган към Министерство на околната среда и водите - Националният съвет по биоразнообразие - принципно одобри списък от 225 защитени зони за местообитанията. След предложение на Национално управление по горите бе обявено, че съветът е решил да отложи 29 зони, които по площ обхващат почти половината от мрежата със зони по местообитанията. В Министерски съвет бяха внесени за одобрение 196 защитени зони.

От тях обаче кабинетът отложи още 16, които са всъщност последните останали незастроени места по българското Черноморие. Организациите припомнят, че допълнително между правителственото решение и обнародването на списъка са били отложени без научни аргументи още 5 зони от Натура 2000.

Природозащитниците твърдят, че отлагането за допълнително прецизиране на зоните за октомври противоречи на  Закона за биологичното разнообразие.

Освен това в жалбата природозащитниците се противопоставят на рещението на МС в защитените зони от Натура 2000 да не се включват териториите с приет общ устройствен и/или подробен устройствен план. Според тях това изключване води до обезмисляне на защитата на местообитанията, която трябва да бъде осъществена чрез обявяването на съответната територия за защитена зона.

Жалбата е подписана от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, WWF Дунавско – Карпатска програма България, Зелени Балкани-Стара Загора, Българско Дружество за защита на птиците и Информационен и учебен център по екология. Всички те са членове на коалицията "За да остане природа в България"./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.