1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екоорганизации призовават за промяна на дефиницията за гора

Екоорганизации призовават за промяна на дефиницията за гора

ООН приравнява определенията за гора и насаждения от дървета, което вреди на биоразнообразието

 

Група от организации, сред които и Световната коалиция на горите (Global Forest Coalition), призоваха за промяна на определението за гора на ООН. Сегашната дефиниция приравнява и индустриалните насаждения към горите, което е неправилно, се казва в съвместна декларация на организациите.

"Горите са отделна екосистема, докато при насажденията няма биоразнообразие". Приравняването на горите към насажденията е вредно за биоразнообразието, хората и за климата, като цяло. Правата на хората ще бъдат нарушени, ако приравним горите към насажденията, обясняват от Световното движение за опазването на тропическите гори.

„Обезлесяването, което е основната причина за глобалното затопляне не е дело на селяните и индианското население, а на големите компании, които вече имат право да превърнат горите в просто насаждения”, заявяват екоактивистите.

Организациите предлагат дефиницията за гората да бъде променена на „екосистема, в която се извършват екологични, естествени и еволюционни процеси, и в която живее голяма част от световното биоразнообразие”. Под „насаждения” трябва да се разбира: „Дървета, засадени от човешка ръка, които не са местообитание за биоразнообразието”.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.