1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Екшън план на МЗХ във връзка със спрените мерки по програма САПАРД

Екшън план на МЗХ във връзка със спрените мерки по програма САПАРД

Планът за действие ще бъде изготвен до 10 юли и ще бъде представен на вицепремиера Миглена Плугчиева в петък на 11 юли

 

Основната точка от плана за действие във връзка със спрените мерки по предприсъединителната програма САПАРД е извършването на проверки на 1028 проекта, резултатите от които ще бъдат изпратени в ЕК. Това съобщи изп. директор на ДФ „Земеделие” Атанас Кънчев по време на проведеното вчера изслушване пред парламентарната Комисия по земеделие и гори.

Планът за действие ще бъде изготвен до 10 юли и ще бъде представен на вицепремиера Миглена Плугчиева в петък на 11 юли, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Изп. дерктор на ДФ „Земеделие” Атанас Кънчев информира членовете на комисията за одобрените проекти и субсидията по четирите мерки, като акцентира че общо 446 проекта са анулирани.

От началото на САПАРД по мярка „Инвестиции в земеделски стопанства” са одобрени и договорени 1880 проекта със субсидия 523 млн. лв., от които 1346 са платени на стойност 309 млн. лева. Анулираните проекти са на стойност 96 млн. лв. или 270 проекта. По мярката остават да бъдат изпълнени и платени 264 проекта за общо 94 млн. лв.

По Мярка 2 – „Подобряване преработката и маркетинга на селскостопанска и рибна продукция” са одобрени 341 проекта със субсидия 403 млн. лв., а анулираните проекти са 57 на стойност 80 млн. лв. По мярката остават да бъдат изпълнени 37 проекта с обща субсидия на стойност 60 млн. лв.

706 проекта са одобрени, от които 305 са изплатени, а 111 проекта са анулирани по мярка „Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи”. Стойността на оставащите 290 проекта е 81 млн. лв. 8 проекта са анулирани на стойност 30 млн. лв. по мярка „Пазари на производителите и тържища за плодове и зеленчуци, цветя и риба”. Остават да бъдат изпълнени 6 проекта за 16 млн. лв.

Шест са основните проблемни области по САПАРД: осигуряване на финансова информация, административния капацитет, промени на процедурните правила, проверки след плащане, проблемите в отдел „Борба с измамите и противодействие на корупцията” и отдел „Вътрешен одит”, каза още Атанас Кънчев.

В момента се обработват 48 заявки за плащане по мярка 1.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, 24 заявки по мярка 1.2 „Подобряване преработката и маркетинга на селскостопанска и рибна продукция” и 64 заявки по мярка 2.1 „Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи”, стана ясно още днес. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.