1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти: 2014 година няма да е нулева за биоземеделците

Експерти: 2014 година няма да е нулева за биоземеделците

ЕК предлага преходни правила за субсидиране на производителите

Промените в Наредба 11, касаеща агроекологичните плащания, са факт с обнародването й в Държавен вестник. Преди седмица от Българската асоциация „Биопроизводители“ алармираха, че на 270 стопани тази година им изтича 5-годишния срок на агроекологичните ангажименти. По този начин, чрез промените в Наредба 11, те са лишени от субсидии по мярка 214 "Агроекологични плащания" за тази  година. В наредбата е записано, че 2014-та е нулева по отношение на поемане на нови агроекологични ангажименти. Експерти от Министерството на земеделието и храните  посочиха, че  2014 г. няма да е нулева за биоземеделците и за пореден път спорната наредба ще бъде преработена, информира АГРО ТВ.

Становище по този въпрос изрази  г-жа Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Тя уточни, че съществува преходен регламент, в който има две хипотези. Първата предвижда със средства по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. да се финансират разходите, свързани с правните задължения към бенефициенти, които вече са поети в рамките на мерките по ПРСР 2007-2013 г., влючително и по мярката за биологично производство, но за които средствата по съответната мярка са изразходвани. Условието за това е обаче изрично тези разходи да се предвиждат в съответната програма и да се спази делът на финансиране от Европейския фонд за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Другата хипотеза е да се поемат нови ангажименти през 2014 г. във връзка с мерките по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., дори след като финансовите ресурси са изчерпани и все още не е приета съответната програма за развитие на селските райони за програмния период 2014-2020 г. Условията за допустимост на разходите по тези нови задължения са същите като тези споменати по-горе, детайлно разписани в чл. 3 от този преходен регламент.

Г-жа Боянова посочи, че нулева година няма, защото ако имаше такава, то Европейската комисия нямаше да предлага преходни правила. Идеята на преходния регламент е да няма нулева година и процесите да протичат плавно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.