1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти искат по-ясно формиране на цените за екоенергия

Експерти искат по-ясно формиране на цените за екоенергия

Фиксираните преференциални цени не са подходящ стимул за земеделската и горската биомаса

Повече стимули за енергията от биомаса и ясно формиране на изкупните цени за енергията от зелените централи. Тези предложения за новия закон за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) обсъдиха в парламента депутати, енергийни експерти и бизнес асоциации, пише "Дневник".

Въпреки някои забележки проектозаконът беше почти единодушно приветстван от доставчиците на електричество, инвеститорите и енергийния регулатор. Парламентарната комисия по икономическа политика и енергетика го одобри на първо четене с 14 гласа "за" и трима въздържали се.

Една от основните критики, които най-вероятно ще бъдат взети предвид в пленарната зала, беше липсата на адекватни стимули за енергията от остатъчна дървесина и биоотпадъци. "На биомасата за отопление не е отделено нужното внимание", посочи депутатът Иван Иванов ("Синята коалиция").

Зам.-министърът на земеделието Георги Костов обясни, че въпреки огромния енергиен потенциал фиксираните преференциални цени не са подходящ стимул за земеделската и горската биомаса, защото има разходи за суровината и труда. По думите му в този вариант на законопроекта съществува риск биомасата да не се брои като ВЕИ в крайния енергиен микс.

"В закона има изключителен дисбаланс между електропроизводството и енергията за отопление и охлаждане, потвърди и Костадинка Тодорова от Българска асоциация за устойчива енергия, която доскоро беше шеф на дирекцията в икономическото министерство, изготвяща закона.

По думите й, ако се насърчи повече генерирането на ток от биомаса, така ще могат да се балансират непостоянните ВЕИ в мрежата. От екокоалицията за климата посочиха, че разграждащата се биомаса във влажните зони трябва да се оползотвори, като така се поддържа и здравето на естествените местообитания.

Методиката за цените също предизвика дискусия в комисията. Петър Андонов от КРИБ поиска в закона да бъде изрично посочено, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще определя фиксираните цени.

Електроразпределителното дружество Е.ОН настоя да се запази досегашния механизъм 80% от преференциалната цена да е от средната за страната плюс добавка за зелена енергия, която може да се увеличава или намалява с до 5 на сто всяка година. Инвеститорите харесаха идеята, а от Българската фотоволтаична асоциация дори казаха, че годишното намаление може да е по-голямо.

На дискусия беше подложен и срокът за гарантирано изкупуване по преференциалната тарифа. Обикновено инвеститорите възвръщат вложенията си по-бързо от предвидените срокове, посочи шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Особено внимание той обърна на фотоволтаичните централи, където задължителното изкупуване може да се намали от 25 на 20 години. Според Иван Иванов може да се помисли за универсален срок за всички зелени източници, например 20 години.

По отношение на течните горива с биосъставка министърът на икономиката Трайчо Трайков призна, че по молба на производители на бензин срокът за въвеждане на биоетанола в горивната смес е отложен за 1 септември 2014 г. вместо 1 март 2011 г., както е в сега действащия Закон за екоенергията и биогоривата. Вероятно депутатите ще се спрат на междинен вариант.

По-резки бяха изказванията единствено на председателя на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков и на депутата от БСП Румен Овчаров. "Документът не е базиран на икономически критерии – в него не е заложена конкуренцията. Как ще преценим дали за България е по-изгодно да развива слънчева или хидроенергия", попита Овчаров.

В отговор от ГЕРБ го увериха, че в разпределението по видове ВЕИ е заложено в националния план за екоенергията. "Духът на закона е ограничителен за ВЕИ", отсече Киряков по повод неясните формулировки в закона и сложните административни процедури.

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров изрази надежда, че законът ще бъде готов до края на март. Преди две седмици Брюксел е започнал наказателна процедура срещу България заради забавянето на закона, който трябваше да бъде приет най-късно миналия декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.