1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти на РИОСВ-Русе ще проведат срещи във връзка с пожароопасния сезон в защитените територии -изключителна държавна собственост

Експерти на РИОСВ-Русе ще проведат срещи във връзка с пожароопасния сезон в защитените територии -изключителна държавна собственост

Периодът от 01.04. до 31.10.2015 г. е определен за пожароопасен сезон

В началото на април, експерти на РИОСВ-Русе ще проведат поредица срещи в общините Ветово и Цар Калоян, както и в с. Сребърна с представители на местната изпълнителна власт и отговорните институции с цел предотвратяване възникването на пожари през летните месеци, осигуряване на условия за своевременното им откриване и успешно гасене, както и за осигуряване на пожарната безопасност в защитените територии – изключителна държавна собственост. За територията, контролирана от РИОСВ-Русе такива са Поддържан резерват „Сребърна” (област Силистра) и Резерват „Бели Лом”  (области Русе и Разград).

Периодът от 01.04. до 31.10.2015 г. е определен за пожароопасен сезон, съгласно Заповед № РД-180/18.03.2015 г. на Министъра на околната среда и водите.

До съответните общини са изпратени писма за спазване на заповедта. Съгласно нея кметовете са задължени да: осъществят контрол за спазване на забраните за недопускане на палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и следжътвени остатъци, съгласно Закона за опазване на земеделските земи, особено на обработваеми и необработваеми земи в непосредствена близост до защитени територии; да  спазват разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, регламентиращи забраната и предприемането на мерки за предотвратяване на вредни изменения, застрашаващи почвата и хумусния слой, което представлява пряка заплаха за биологичното разнообразие; да сформират гасачески групи от доброволци от местното население и осигуряване на оборудване за гасене на пожари, включително и на защитени територии, с подръчни противопожарни уреди и средства, както и спазването на предварително изготвени графици за дежурство при необходимост; да информират населението чрез средствата за масово осведомяване или по друг подходящ начин за опасността от възникване на пожари.

В срок до 30 април 2015 г. кметовете на съответните общини следва да уведомят писмено РИОСВ – Русе за всички превантивни мерки, предприети за недопускане на пожари в населените места, мерите, пасищата, селскостопанските блокове и защитените територии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.