1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти от 11 страни обединиха усилия за справяне с незаконната сеч

Експерти от 11 страни обединиха усилия за справяне с незаконната сеч

Основни теми на срещите бяха взаимоотношението на законоприлагащите институции с неправителствените организации

Представители на 11 страни обмениха опит в усилията си за опазването на горите от незаконна сеч на среща в гр. Лион, Франция. В международния форум, организиран от Генералния секретариат на Интерпол, взеха участие специалисти от Белгия, Бразилия, България, Виетнам, Великобритания, Германия, Италия, Испания, САЩ, Франция и Швейцария и неправителствените организации „Greenpeace“ и „Crime Stoppers International“. 

Инж. Спас Тумбев, гл. експерт в дирекция „Опазване на горите” запозна присъстващите със състоянието на опазването на горските територии и борбата с незаконния добив на дървесина в България. 

Основни теми на срещите бяха взаимоотношението на законоприлагащите институции с неправителствените организации, както и прилагането на системата за надлежна проверка на фирмите, занимаващи се с внос на дървесина в Европейския съюз.   

Системата за надлежна проверка се състои от три елемента, включително достъп до информация, отнасяща се до страната на произход, количество и доставчици, детайли по превоза и оценка, че дървеният материал е бил произведен в съответствие със законите на страната на произход.

На срещата бяха отчетени и резултатите от проведени акции, насочени срещу незаконната сеч в тропическите гори на Латинска Америка и екваториална Африка. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.