По време на двудневно мероприятие участниците споделиха своя опит
Д-р Иван Генчев и д-р Асен Желязков от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) участваха в семинар на тема „Добри регулаторни практики за укрепване на грузинските закони за храните ", организиран от Департамента по земеделие на САЩ (USDA). Той се проведе на 10 и 11 декември 2019 г. в Тбилиси, Грузия.
Целта на форума бе да се окаже подкрепа на грузинската страна при прилагането на европейските стандарти за укрепване на местното законодателство в областта на храните, заложени в Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Грузия, в частта на Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия.
Провеждането на съвместни работни формати е от голяма полза на всяка страна за постигането на пълно взаимодействие - обмяната на опит между участниците на ниво държави, национални институции, неправителствен сектор и бизнес.
По време на двудневното мероприятие участниците споделиха своя опит във формирането на политики и тяхното управление, провеждането на реформи и тяхното приложение, както и създаването и синхронизирането на грузинското законодателство в областта на храните с европейските и международни стандарти.
Българският екип от дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ представи прилагането на стандартите на европейското законодателства в националната санитарна и фитосанитарна система за мониторинг на храните и упражнявания секторен контрол като компетентен орган. От своя страна грузинските експерти демонстрираха своя напредък в тази сфера.
В събитието се включиха г-н Кхатиа Тсилосани (заместник-министър на околната среда и земеделието на Грузия), г-н Джейсън Калбфлайш (изпълняващ длъжността заместник-началник на мисията, представител на посолството на САЩ), г-жа Емануела Монтанари (USDA), г-н Джей Мичъл (USDA), г-н Демна Дзирквадзе (USDA), г-н Трой Хилър (USDA), г-н Лаша Инаури (Министерството на околната среда и земеделието на Грузия), г-н Мамука Котетишвили (Министерството на околната среда и земеделието на Грузия), г-жа Марина Гхвинджилиа (Министерството на околната среда и земеделието на Грузия) и д-р Джейни Дюбоа (директор на Международна лаборатория за обучение по безопасност на храните).