1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти разясняваха търговската политика на ЕС за селското стопанство

Експерти разясняваха търговската политика на ЕС за селското стопанство

Въпросите бяха разяснени от експерти от аграрното министерство.

 

Tърговската политика на Европейския съюз в областта на земеделието, механизмите в търговията със селскостопански стоки с трети страни, както и политиката на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни, бяха темите на проведения в Плевен семинар в края на миналата седмица. Срещата със земеделски производители, преработватели, представители на областните дирекции "Земеделие и гори" и на общинските земеделски служби бе част от информационно-разяснителната кампания по комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС. Въпросите бяха разяснени от експерти от аграрното министерство.

Търговската политика на ЕС се състои от елементи, познаването и ефективното прилагане на които ще улесни търговията с трети страни и е свързано с усвояване на финансови средства, поясниха експертите. Доброто познаване на европейските механизми ще благоприятства реализацията на български селскостопански стоки на световните пазари, допълниха те. Представителите на бизнеса бяха запознати и с прилаганите от ЕС механизми на защита по вноса, със системата на минимални импортни и входни цени за някои земеделски продукти, както и с лицензирането на вноса и износа на селскостопански стоки във и от Общността.

Целите, предимствата и реда за вписване в европейските регистри на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни с традиционно-специфичен характер също бяха разяснени пред участниците в семинара. Специално място бе отделено на необходимостта от сдружаване, тъй като само групи производители могат да подават заявки за регистрация на храни с традиционно-специфичен характер. Чрез анкетни карти, които участниците в семинарите попълниха, ще бъде събрана информация за включване на български продукти в подготвяния от МЗГ каталог "Традиционни български продукти и храни".

Срещите със земеделски производители и преработватели за разясняване на търговската политика и механизми на ЕС и политиката на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни продължават до края на юни. След Плевен и Велико Търново домакини са градовете Видин (17 юни), Бургас (23 юни), Варна (24 юни) и София (30 юни)./bgsever.info/

                                                                       AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.