1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експертите на РИОСВ-Шумен са наложили глоби за над 4000 лв.

Експертите на РИОСВ-Шумен са наложили глоби за над 4000 лв.

 

Над 80  са извършените проверки по спазване на екологичното законодателство от експертите на РИОСВ Шумен в Шуменска и Търговищка области през м. Май.  4460 лв. е общата сума на наложените наказателни постановления, съобщиха от шуменската инспекция.

Текат планови проверки по спазване на условията в комплексните разрешителни на "Еловица" АД и "Мегагруп" ООД. През месеца в инспекцията са постъпили 18 жалби и сигнали, основно свързани със замърсяване с животинска тор и с мътност на реките Врана и Камчия.

Според извършените огледи, замътняването се дължи на вдигането на стари утайки, отложени по речното дъно. Не са констатирани нерегламентирани изпускания от промишлените обекти. Самопречистващата способност на реките е намалена.

Заради продължителното засушаване и общото намаляване на водното количество, във водните обекти има засилени гнилостни процеси.

Експертите на РИОСВ-Варна засилват проверките за извършване на риболов извън разрешения период в района на Шабленското и Дуранкулашкото езера. На 26 май отпадна забраната за риболов на всички пролетно-лятно размножаващи се риби във вътрешните водоеми.

Отмяната на тази забрана не важи за двете защитени територии – Дуранкулашко езеро и Шабленско езеро. Те имат приети планове за управление, утвърдени със заповед на министъра на околната среда и водите. Съгласно режимите, определени в тях разрешения период за риболов е от 1 до 31 март и от 1 юли до 31 октомври, само от брега на водоемите и на определените за целта места.

От началото на забранителния период до момента са съставени 7 акта за нарушаване на режимите на двете защитени местности. Съгласно Закона за защитените територии физическо лице, което осъществява дейност в защитена територия в нарушение на режима й се наказва с глоба от 500 до 5 000 лева, съобщават от пресцентъра на РИОСВ-Варна.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.