1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Електронно досие на обектите за прозрачност при добива и отчитането на дървесина се въвежда с три заповеди на Изпълнителния директор на ИАГ

Електронно досие на обектите за прозрачност при добива и отчитането на дървесина се въвежда с три заповеди на Изпълнителния директор на ИАГ

Така ще се предотврати възможността да се узаконяват извършени по време на сечта нарушения

Нови образци на документи по Наредбата за сечите в горите: карнет - опис за извършеното маркиране, сортиментна ведомост, опис на инвентаризираните единично пръснати дървета за провеждане на санитарно прочистване, технологичен план, регистър за проведените сечи, план-извлечение за промяна на вида на сечта и провеждане на санитарна сеч са утвърдени със Заповед № 154/06.03.2015 г. на Изпълнителния директор на ИАГ.

Със заповедта, лицата, имащи право да издават позволителните за сеч се задължават, към самото позволително да сканират и регистрират и сортиментната ведомост, одобрения карнет опис и одобрения технологичен план в информационната система на Изпълнителна агенция по горите. По този начин тези документи стават неразделна част от позволителното за сеч. Така ще се предотврати възможността, с подмяната на изброените документи, да се узаконяват извършени по време на сечта нарушения.

Достъпът до електронно досие на обектите за дърводобив в информационната система на ИАГ ще подпомогне превенцията и контрола при извършване на незаконосъобразни действия в горските територии.

Със заповеди № 155/06.03.2015 г. и № 156/06.03.2015 г. се променят образците и реда за корекция на позволителното за сеч, както и констативния протокол за освидетелстване на сечище при допуснати технически грешки при издаването и регистрирането им. При допусната грешка, лесовъдът, който е въвел документите в системата, в десетдневен срок ще трябва да поиска корекция чрез съответната регионална дирекция по горите (РДГ).

След одобрението й от страна на РДГ, тя ще бъде отразена от Изпълнителна агенция по горите в интернет системата.
          
Заповедите и образците на документите са публикувани на интернет страницата на ИАГ в раздел „Стопанисване на горите”.
         
Новите образци и реда за качването им в информационната система на ИАГ влизат в сила на 01.05.2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.