1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП: Без забрани за внос на фуражи с ГМО

ЕП: Без забрани за внос на фуражи с ГМО

Забраната за внос само в отделни страни би затруднила сериозно общия пазар

Националните правителства в Европейския съюз няма да имат възможност да издават забрани за внос на фуражи, които съдържат генно-модифицирани организми. Това реши Комисията по околна среда на Европейския парламент.

Намерението на Европейската комисия бе да процедира по същия начин като при въпроса за отглеждането на генно-модифицираните култури, където държавите-членки получиха възможност да се откажат. Комисията по околна среда обаче е на друго мнение като посочва разликата между отглеждане и употреба. Освен това фермерите на Стария континент са до голяма степен зависими от вносните протеинови фуражи, изтъкна докладчикът по темата, италианският депутат Джовани ла Вия.

Друг аргумент е, че забраната за внос само в отделни страни би затруднила сериозно общия пазар и противоречи на предписанията на Световната търговска организация. Ла Вия предупреди още, че при липсата на генетичномодифицирани соя и царевица има сериозна опасност за животновъдството в Европа.

При встъпването си в длъжност Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе обещал цялостна преработка на правилата за ГМО. Парламентарната екокомисия обаче настоява да няма промяна при вноса на фуражи. Предстои гласуване в пленарната зала, където се очаква решението на комисията да бъде потвърдено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.