1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП гласува доклада за бъдещата ОСП 2014-2020г.

ЕП гласува доклада за бъдещата ОСП 2014-2020г.

Докладът се изказва за по-справедлива, по-екосъобразна, силна и добре финансирана ОСП

Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова наблюдава гласуването на доклада на евродепутата Алберт Дес „Общата селскостопанска политика до 2020 г.: подготовка за бъдещите предизвикателства в областта на хранителното снабдяване, природните ресурси и териториалния баланс” по покана на единственият български представител в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Мария Неделчева от Групата на ЕНП/ГЕРБ, която участва пряко в гласуването.

Докладът се изказва за по-справедлива, по-екосъобразна, силна и добре финансирана ОСП.

Един от важните акценти - запазването на бюджет, който да позволява да се осъществят амбициозните цели на ОСП, бе включен в доклада благодарение на участието на Мария Неделчева в компромисните текстове.

Друг фундамент е подкрепата за малките земеделски стопанства чрез специфична опростена схема. Тъй като в различните страни-членки структурата на селските стопанства е различна, евродепутатите включиха в крайния текст поправката на Мария Неделчева, с която се иска всяка страна-членка сама да може да даде дефиниция за това какво е малко селско стопанство.

Друга поправка на Мария Неделчева, която обръща внимание на проблемите на българските животновъди, нямащи право на директни плащания, защото не притежават земя бе приета още при гласуването на доклада в ресорната Комисия по земеделие. Тази изключително важна поправка, която най-вероятно ще подтикне Европейската комисия да потърси отговор на проблема, остава в крайния текст на документа.

Противно на исканата поправка, не бе подкрепено предложението ОСП да насърчава преминаването от високо интензивно животновъдство към друг вид чрез предоставяне на подкрепа за земеделските стопани, които искат да прилагат високи стандарти за хуманно отношение към животните. Не бе подкрепена и възможността за премии на животновъди, които използват екстензивни пасищни системи и отглеждат сами фуражите си. В същото време позитивен вот получи поправката, с която се подчертава ключовата роля на млекопроизводството за европейското земеделие, поминъка и развитието на селските райони, особено на млекопроизводителите, пасищни райони и на по-малко облагодетелстваните в природно отношение в рамките на ЕС. Подчертана бе и необходимостта да се гарантира устойчива сигурност на доставките на млечни продукти за европейските потребители.

Подкрепа получи и текстът за справедливо разпределение на средствата по ОСП по първи и втори стълб както между държавите членки, така и между земеделските стопани в рамките на една държава-членка. Счита се, че справедливото разпределение ще доведе до постепенно заместване, след един преходен период на системата, основана на остарели исторически референтни стойности, с подпомагане, което е справедливо и поради това е разпределено по-ефективно между държавите, различните земеделски сектори и земеделските стопани. Докладът изтъква също и налагането на по-ефективни плащания за подпомагане. В съответствие със Съобщението на Комисията, Европарламентът отхвърли еднаквите, фиксирани директни плащания в целия ЕС. Въпреки това благодарение на поправки на Мария Неделчева докладът настоява за намаляване на разликите в средствата, получавани от различните страни-членки. Предложено е всяка държава-членка да получава минимален процент от средната за ЕС стойност на директните плащания, като се определят и горни граници.

ЕП подкрепи поправката на Мария Неделчева, държавите-членки, които в момента използват СЕПП (каквато е и България), при преминаване в системата на режима на единно плащане след ограничен преходен период да получат финансова и техническа подкрепа.

Европарламентът отбеляза предложението на Комисията за въвеждане на горна граница за директните плащания и приветства този опит за разрешаване на въпроса относно легитимността на ОСП и нейното приемане от обществото. Комисията изиска да се обмисли въвеждането на подобни механизми, които да подпомогнат това развитие, като например система за постепенно намаление на преките плащания в зависимост от размера на земеделските стопанства, която отчита обективните критерии трудова заетост и устойчиви практики.

Много важна точка за България от доклада на Алберт Дес е предложената гъвкавост в рамките на втория стълб, за която успя да се пребори Мария Неделчева. Страните-членки ще имат повече свобода при определяне на своите приоритети, като по този начин ще могат да се концентрират върху своите реални нужди.

Друг съществен принос на България в доклада на Алберт Дес е подпомагането на младите в селскостопанския сектор. Предвижда се мерките във втория стълб да останат, но да бъдат създадени и нови инструменти за подкрепа. Благодарение на поправката на Мария Неделчева, която бе включена в гласувания компромис в Комисията по земеделие на ЕП през май, е много вероятно да бъде улеснен достъпа на младите до кредити на много по-изгодни за тях условия, също както и достъпа до земя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.