1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП иска по-голяма подкрепа за младите фермери

ЕП иска по-голяма подкрепа за младите фермери

Проекторезолюцията под наслов "Обновяване на поколенията във фермите на ЕС" подчертава, че селските райони, продоволствената сигурност и бъдещето на селското стопанство зависят от нови попълнения в редиците на стопаните

Подпомагането на младите хора чрез премахване на бариерите пред достъпа до земеделие е от ключово значение за бъдещето на селското стопанство. Това се казва в нов доклад, приет от Комисията по земеделие в Европейския парламент.
 
Проекторезолюцията под наслов "Обновяване на поколенията във фермите на ЕС" подчертава, че селските райони, продоволствената сигурност и бъдещето на селското стопанство зависят от нови попълнения в редиците на стопаните. Ето защо евродепутатите призовават за публични политики, създаващи справедливи и достойни доходи и качество на живот за фермерите и техните семейства като предпоставка за привличане на млади фермери към селското стопанство.
 
Народните представители определят цената и наличието на земя, трудния достъп до кредити и мерки за подпомагане, както и административните изисквания като някои от основните пречки пред желаещите да се включат в аграрния сектор. Затова те предлагат да се приеме законодателство за подобряване на функционирането на националните пазари на земеделска земя и за справяне с концентрацията на площите. Следва да се създаде общоевропейска обсерватория за земеделските земи, която да наблюдава тенденциите и цените за продажба и наем на земя и да се гарантира по-голяма прозрачност на сделките. Държавите членки следва да насърчават достъпа до земя за млади земеделски стопани, като им дават правото на предимство при покупка или наемане, както и гаранции за дългосрочно ползване. На младите фермери трябва да се предложат и по-ниски лихви и подкрепа за първата вноска по кредита, както и консултации за по-добрата им финансова грамотност, смятат евродепутатите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.