1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП иска ясно обозначение на вегански продукти

ЕП иска ясно обозначение на вегански продукти

Трябва да се сложи край на заблуждаващите етикети

Европейският парламент иска да сложи край на заблуждаващите етикети на вегански продукти, които внушават на потребителя, че купува месо. Според депутати от Франция названия като "стек", "шницел" и "бургер" трябва да се използват единствено, когато става дума за истински животински продукт.

Повод за инициативата на народните представители е актуален случай от Франция, където продукти, които съдържат растителни белтъчини, бяха декларирани като "стекове от кълцано месо". В същото време на пазара се предлагат все повече продукти, произведени изцяло на растителна основа, както и имитации, излезли от лабораториите. Според депутатите тези стоки не бива да носят етикети, обозначаващи ги като направени от месо. Тези названия трябва да останат "запазена марка" за пържолите, каймата и шницелите от говеда, свине, овце и други месодайни животни.

В своя доклад френски народен представител, докладчик по въпросите за регулацията на общия пазар, настоява месните продукти да бъдат със защитено наименование, както е за млякото и млечните изделия.

На същото мнение са и повечето европейски организации в животновъдния сектор. Германските фермерски и месопреработвателни сдружения призоваха земеделското министерство в Берлин да подкрепи инициативата на Европейския парламент.

"Като производители и преработватели на месо ние заставаме зад нашите продукти. В същото време настояваме за яснота и истина при обозначението на храните. Затова не приемаме продукти без месо да носят имена, използвани от векове за месни продукти", се казва в декларацията на германските сдружения, изпратена до Юлия Кльокнер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.