1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП настоява за по-силна подкрепа за млади фермери

ЕП настоява за по-силна подкрепа за млади фермери

Резолюцията призовава за национални стратегии за насърчаване на смяната на поколенията

Повече подкрепа за младите фермери иска Европейският парламент. Причината е, че през 2020 година над половината от управителите на ферми в Евросъюза  са били на възраст поне 55 години и само 12% от тях са били под 40-годишни. Затова се готвят мерки за премахване на бариерите пред младите хора за достъпа до земеделие.
 
Според резолюцията за обновяването на поколенията във фермите демографският спад е по-изразен в селското население, отколкото в други части на обществото. Ето защо евродепутатите призовават за публични политики, създаващи справедливи и достойни доходи и качество на живот за фермерите и техните семейства, за да се насърчи обновяването на поколенията. Резолюцията призовава за национални стратегии за насърчаване на смяната на поколенията, включително финансова подкрепа за прехвърляне на земя и пенсионна защита. Факт е, че младите фермери получават два до три пъти по-често отказ за кредити, с които да започнат или разширят селскостопански бизнес, Затова евродепутатите предлагат да се предложат по-ниски лихвени проценти и подкрепа за първата вноска по кредита, както и консултации за млади фермери.
 
Факт е, че младите фермери получават два до три пъти по-често отказ за кредити, с които да започнат или разширят селскостопански бизнес, затова евродепутатите предлагат да се предложат по-ниски лихвени проценти и подкрепа за първата вноска по кредита, както и консултации за млади фермери.
Високата цена и ниската наличност на земя е друга пречка, посочена в резолюцията. В тази връзка парламентът призовава Европейската комисия да оцени възможността за действие, включително чрез законодателни инструменти, за подобряване на функционирането на националните пазари на земеделска земя, за подобряване на достъпа на младите земеделски производители до земя и за принос за справяне с проблемите, свързани с концентрацията на земя и заграбването на земя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.