1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП подкрепя производителските организации

ЕП подкрепя производителските организации

До 2020 година правилата в сектора трябва да се опростят и да се намали бюрокрацията

Декларация за по-голяма финансова подкрепа на производителски организации на плодове и зеленчуци гласува Европейският парламент в Страсбург. Документът бе внесен от португалския евродепутат Нуно Мело, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Декларацията, която няма задължителен характер, призовава Европейската комисия да отпусне повече средства за производителите на плодове и зеленчуци, за да могат те да се обединяват в организации и по този начин да се борят по-успешно срещу нелоялните и порочни практики в производствената верига на хранителни стоки. Натискът, упражняван от големите търговски вериги върху производителите, е едно от основните препятствия пред достойните доходи на стопаните, твърди текстът.

Генералният секретар на КОПА-КОДЖЕКА, Пека Песонен, изтъкна от своя страна, че неговата организация отдавна настоява за подобна стъпка, тъй като тя ще даде на фермерите възможност по-добре да продават стоката си. КОПА-КОДЖЕКА смята, че до 2020 година правилата в сектора трябва да се опростят и да се намали бюрокрацията.

"Производителските организации играят важна роля при утвърждаването на пазарните позиции на стопаните. Трябва да се създадат стимули за обединяване на такива организации в по-големи структури и на международно ниво", поясни Песонен. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.