1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП ще гласува декларация за ТПТИ

ЕП ще гласува декларация за ТПТИ

Темата ще бъде част от дневния ред на Парламента във вторник

Европейският парламент ще гласува декларация за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, за което се водят преговори между Брюксел и Вашингтон. Най-оспорваната точка от споразумението остават съдилищата, пред които Съединените Щати настояват да се решават търговски спорове.

Темата ще бъде част от дневния ред на Парламента във вторник. Това трябваше да се случи още през миналия месец, но дебатите около съдилищата забавиха процеса. Водещите групи в Европейския парламент – социалдемократи и християндемократи – настояват за реформиране на предвидените съдилища, които да ги превърнат от "частни", както искат американците, в "обществени". Щатите настояват, инвеститори да имат правото да се обръщат към такива съдилища, ако смятат, че интересите им в дадена страна са застрашени. Проблемът идва от там, че Вашингтон иска тези органи да са съставени от адвокати, а не от съдии.

Евродепутатите настояват още да се наложат вносни квоти за американски продукти, които биха застрашили европейското земеделско производство. Друга точка от декларацията ще бъдат продуктите със защитено наименование за произход. Парламентът настоява Щатите да вдигнат забраната за внос на говеждо месо от всички европейски държави.

Декларацията на Европарламента няма задължителен характер, но е политически сигнал за подкрепа на преговарящите от Стария континент. Следващият кръг преговори ще се състои между 13 и 17 юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.