1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП търси нови пазарни механизми за млякото

ЕП търси нови пазарни механизми за млякото

Ниските цени на суровината в големи части на Съюза не покриват производствените разходи

За нови механизми в подкрепа на млекопроизводителите настоява аграрната комисия на Европейския парламент. Причина за искането са ниските цени на суровината, които в големи части на Съюза не покриват производствените разходи.

Сектор мляко е все още в криза, най-вече заради намалялото търсене в Азия и руското ембарго, изтъкват депутатите от земеделската комисия в декларация, гласувана в началото на седмицата. Затова те настояват за нови механизми за подсигуряване на млекопроизводителите. Като един възможен инструмент в рамките на Първия стълб на Общата селскостопанска политика се предлага въвеждането на стокови борси за млечни продукти, подобни на тези за зърнените култури.

Народните представители искат и корекции на интервенционните цени за масло и нискомаслено мляко на прах. Според тях тези инструменти вече не отговаряли на актуалната ситуация на пазара.

Аграрната комисия на Европейския парламент заклеймява и търговците на хранителни стоки, които злоупотребявали с пазарните си позиции, за да постигат все по-ниски цени. В декларацията се настоява Европейската комисия да изработи правила за справедлива търговия в хранителната верига. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.