1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Епизоотичните проучвания заради АЧС продължават, до момента ОДБХ Пловдив установи 14 нерегистрирани лични стопанства

Епизоотичните проучвания заради АЧС продължават, до момента ОДБХ Пловдив установи 14 нерегистрирани лични стопанства

Проверките продължават

Във връзка с обявеното огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в с. Красново, общ. Хисар, обл. Пловдив, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив провежда епизоотично проучване в района. В 10-километровата зона около огнището официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) са установили до момента 14 нерегистрирани лични стопанства, в които се отглеждат единични бройки свине за лична консумация. На стопаните е наложена възбрана за движение на свинете и са им връчени предписания за регистрация. Животните ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за изследване. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета.

В самото с. Красново няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина на „задния двор“, в който е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Днес там е извършена поредната дезинфекция.

Проверките продължават в селата Мало Крушево и Старосел, а утре (петък) ОВЛ ще инспектират с. Драгомир в общ. Съединение.

На общинска епизоотична комисия в Хисар вчера, бяха потвърдени решенията на областната епизоотична комисия от миналата седмица. Ветеринарните лекари от ОДБХ работят съвместно с кметовете на населените места, които оказват съдействие относно овладяването на епизоотичната обстановка и предприетите мерки за преброяване на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.