1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС изненада нашите млекопреработватели с нови изисквания

ЕС изненада нашите млекопреработватели с нови изисквания

Не се знае колко ще останат на експортния пазар

 

Въпреки че преработвателите у нас вече разделят суровото краве мляко на отговарящо на нормата на ЕС за брой бактерии и неотговарящо, проверяващите ветеринарни експерти от ЕС изненадващо заявили, че двете производства не трябва да се извършват в една и съща зала.

Мандрите са покрили досегашното изискване да събират разделно млякото според качеството му още от фермата, да гарантират произхода на суровината, да я преработят на две различни линии. "Сега изведнъж се поставя въпросът защо в обща зала", обясни Жеко Байчев - директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Когато те влизали в мандрите през октомври и ноември м.г., такава забележка не е направена.

От Националната асоциация на млекопреработвателите заявиха, че разбират за това изискване едва сега. Те уточниха, че основният проблем пред бранша им е липсата на суровина, отговаряща на изискванията на ЕС.

Според г-н Байчев, все още е рано да се каже дали това нововъведение ще отложи одобрението на Брюксел за мандрите. Той е уведомил за проблема министър Нихат Кабил.

Шестнайсет мандри и 14 колбасарски цеха чакат одобрение да продължат да изнасят за общността, ако проверките от страна на евроекспертите, започнали от 22 януари, ги одобрят. Произволно ще бъдат инспектирани 20 цеха и складове за замразени храни и въз основа на резултатите ще се вземе решение за всичките 30 фирми.

На 11 декември миналата година Брюксел затвори пазара на ЕС за близо 500 наши предприятия, които година преди това бяха успокоявани от нашите ветеринари, че ще им се разреши да изнасят на пазара в общността. Останаха само 60 фирми, половината от които се отказаха в началото на тази година. Според Байчев, като цяло от 212 мандри у нас вследствие на проверките ще останат около 120. От около 500 колбасарски цеха нормите вероятно ще покрият 250.

Списък и график за проверки на фирмите:

На 23 януари са проверени:  птицекланица "Aлианс Aгрикол" OOД, с. Oкoп,  мандра "Мегле - Ем - Джей" OOД, София,  мандра "Лакрима" AД , Пазарджик. На 24 януари:  птицекланица - "Градус-1" OOД, Стара Зaгoрa,  мандра - ET "Зоров-91-Димитър Зоров", Враца,  месодобивно предприятие "Европимел" OOД, Пловдив.

На 25 януари ще бъдат проверени:  птицекланица - "Дениз 2001" EOOД, Първомай,  мандра "Данон - Сердика" AД, София,  вероятно и "Дарко" АД, София,  мандра "Тирбул" EAД, Сливен. На 26 януари:  птицекланица "Гала - М" ООД,  месодобивно предприятие - Taндем -В " OOД, София,  охладителен склад "Yoka" BG. На 29 януари:  охладителен склад "Dago Treiding", Варна,  птицекланица "Зорница Кесарево" AД. На 30 януари:  "Meсокомбинат - Разград" AД,  "Месокомбинат - Свищов" EOOД. На 31 януари:  месодобивно предприятие "Mekoм" AД, Силистра,  месодобивно предприятие "Тандем -Попово" OOД. На 1 февруари:  мандра "Жоси" OOД, с. Чернолик,  мандра "Би Си Си Хандел" OOД, гр. Eлeнa.

Фирмите, посочени в списъка, в момента са с най-големи шансове да получат разрешение от европейските ветеринарни експерти да продължат да изнасят месни и млечни продукти за пазара на общността. Проверките са заключителни.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.