Мярката цели да се предизвика изкуствен недостиг на пазара, а мръвките да поскъпнат
Месопреработвателите в България ще получат допълнително пари от Брюксел, ако оставят свинското да залежава по складовете поне 3 месеца. Това се разбра вчера от съобщението на Държавен фонд "Земеделие".
Мярката, която се прилага отдавна в ЕС, винаги когато средната цена на едро се срине под 1.50 евро за килограм, цели да се предизвика изкуствен недостиг на пазара, а месото да поскъпне. През последните седмици цената на свинското в ЕС е паднала под критичната стойност в над 20 от страните членки. Изключение правят България, Гърция, Кипър и Румъния.
Най-ниската средна цена е в Испания - 1.20 евро, а най-висока е в Гърция и у нас - над 1.60 евро. Въпреки това всички производители в ЕС могат да кандидатстват, включително и българските.
Пари се дават, ако свинското се съхранява поне 3 месеца. Месарите трябва да представят банкова гаранция към Разплащателната агенция за до 20% от исканата субсидия. Ако свинското месо престои три месеца, помощта, която дава Брюксел, е 337 евро на тон. При 4 месеца субсидията е 379 евро на тон.
"Преработвателите у нас едва ли ще се възползват от европомощите. Те ще гледат за Нова година да надуят още повече цените и да продадат продукцията си. В останалите членки на общността за празниците цените на най-търсените стоки падат и затова европейците биха склонили да вземат субсидии, за да задържат продажбите", коментираха експерти от ведомството на Нихат Кабил.