1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. EС ни дава пари, за да престои свинското ни месо в складовете поне 3 месеца

EС ни дава пари, за да престои свинското ни месо в складовете поне 3 месеца

Мярката цели да се предизвика изкуствен недостиг на пазара, а мръвките да поскъпнат

 

Месопреработвателите в България ще получат допълнително пари от Брюксел, ако оставят свинското да залежава по складовете поне 3 месеца. Това се разбра вчера от съобщението на Държавен фонд "Земеделие".

Мярката, която се прилага отдавна в ЕС, винаги когато средната цена на едро се срине под 1.50 евро за килограм, цели да се предизвика изкуствен недостиг на пазара, а месото да поскъпне. През последните седмици цената на свинското в ЕС е паднала под критичната стойност в над 20 от страните членки. Изключение правят България, Гърция, Кипър и Румъния.

Най-ниската средна цена е в Испания - 1.20 евро, а най-висока е в Гърция и у нас - над 1.60 евро. Въпреки това всички производители в ЕС могат да кандидатстват, включително и българските.

Пари се дават, ако свинското се съхранява поне 3 месеца. Месарите трябва да представят банкова гаранция към Разплащателната агенция за до 20% от исканата субсидия. Ако свинското месо престои три месеца, помощта, която дава Брюксел, е 337 евро на тон. При 4 месеца субсидията е 379 евро на тон.

"Преработвателите у нас едва ли ще се възползват от европомощите. Те ще гледат за Нова година да надуят още повече цените и да продадат продукцията си. В останалите членки на общността за празниците цените на най-търсените стоки падат и затова европейците биха склонили да вземат субсидии, за да задържат продажбите", коментираха експерти от ведомството на Нихат Кабил.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.