1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС очаква реколтата от зърнени култури да бъде под средното равнище

ЕС очаква реколтата от зърнени култури да бъде под средното равнище

 

Европейската комисия обяви, че очаква тазгодишната реколта от зърнени култури да бъде с 1,6% под средното равнище за последните пет години, но по-висока от миналогодишната, тъй като сушата и горещините унищожават посевите в Източна Европа и Черноморския регион.

Горещият климат в последно време се отразява благоприятно на по-хладните северни части на Европа. Основните производители на зърнени култури като Франция, Германия и Испания се радват на по-добър сезон, благодарение на меката зима и топлата пролет.

Топлинната вълна от месец май е унищожила посевите в Румъния, където реколтата от пшеница вероятно ще бъде с една пета под средното ниво.
Има вероятност реколтата на България от царевица да бъде с 40% по-малко.
   
Тази година ЕС очаква да произведе 276 млн. метрични тона (304 тона) зърнени култури, което е с 1,6
% или 5 млн. метрични тона (5,5 тона) под средното равнище, но е с 10 млн. метрични тона (11 тона) повече от миналата година.
   
Общата реколта от пшеница вероятно ще бъде малко по-висока от миналогодишната, като прогнозата на ЕС е за около 132 млн. метрични тона (145,5 тона). В Испания, Франция и Германия добивът на твърда пшеница, от която се произвеждат макаронените изделия, се очаква да бъде над средното ниво, а на територията на целия ЕС – с 13,5
% по-висок.
   
Реколтата от мека пшеница в България, Румъния и Гърция обаче ще бъде с една десета под средното равнище. Очаква се добивът на тази култура в ЕС да остане непроменен.
 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.