1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС омеква към България за парниковите газове

ЕС омеква към България за парниковите газове

Заедно с Полша и още четири държави България сформира група с блокиращо малцинство против стратегията за намаляване с 20% на отпуснатите квоти през 2013-2020 г.

 

Евросъюзът ще направи компромис и за България, след като вчера изрази готовност да отпусне на Полша и балтийските републики допълнителни безплатни квоти за въглероден двуокис. Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова съобщи, че България очаква дерогация (позволено отклонение) от дадените й пределни квоти за парникови газове, възлизащи в момента на 42 млн. тона. Тя настояваше за 67 млн. т. Квотите се търгуват по около 20 евро за тон.

Заедно с Полша и още четири държави България сформира група с блокиращо малцинство против стратегията за намаляване с 20% на отпуснатите квоти през 2013-2020 г. Ротационният председател на ЕС Никола Саркози събира на 6 декември в Париж пратеници на шестте държави, за да намерят компромисно решение. Той предложи да се дадат безплатни квоти до 2016 г. на държавите, които получават над 60 на сто от енергията си от въглища, каквато е Полша. Балтийските републики пък ще имат облекчение за квотите, защото не са свързани с европейската енергийна система. В България въглищата дават 44% от електричеството, но те са единственият й значителен собствен източник на енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.