1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с по-голяма подкрепа за по-бедните държави

ЕС с по-голяма подкрепа за по-бедните държави

Европейската комисия ще мобилизира 600 милиона евро от резервите на Европейския фонд за развитие, за да отговори на текущата криза с продоволствената сигурност, изострена поради руското нашествие в Украйна. Средствата трябва да подпомогнат държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн да се справят с бедственото положение.

 

При обявяването на новите мерки за подкрепа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че военната агресия причинява тежки и безсмислени страдания не само на украинското население, но и на най-уязвимите хора по целия свят. Русия все още блокира милиони тонове зърно, което е крайно необходимо. Юта Урпилайнен, която в Европейската комисия отговаря за международните партньорства, допълни, че солидарността е в основата на ценностите на Европейския съюз.

Предвидена е хуманитарна помощ в размер на 150 милиона евро, когато е целесъобразно и възможно, както и подкрепа чрез съществуващите механизми за социална закрила и социални предпазни мрежи.

За производството на храни и устойчивост на продоволствените системи са заделени 350 милиона евро в средносрочен и дългосрочен план. С парите ще бъдат стимулирани инвестициите в устойчиво производство, водещо до по-издръжливи продоволствени системи, включително социална устойчивост.

100 милиона евро за доверителния фонд на Международния валутен фонд ще бъдат предоставени за намаляване на бедността и подпомагане на растежа, което ще улесни подкрепата за засегнатите държави.

Тези 600 милиона евро, предназначени да допринесат за отговора на ЕС в областта на световната продоволствена сигурност, за да се помогне за справяне с продоволствената криза, са в допълнение към вече мобилизираната хуманитарна помощ в световен мащаб и към средствата програмата "Глобална Европа". Средствата са предвидени за проекти за устойчиво селско стопанство, основно изхранване, водоснабдяване и канализация и социална сигурност и възлизат на над 2 милиарда евро в Африка на юг от Сахара, и още 1 милиарда евро за партньорите от южното съседство, които допълват механизма на ЕС за прехрана и устойчивост на стойност 225 милиона евро в подкрепа на този регион. Други 960 милиона евро са предвидени за Латинска Америка, Карибите и Азия до 2024 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.