1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС ще раздели субсидиите за отглеждане на плодове и зеленчуци от помощта за преработката им

ЕС ще раздели субсидиите за отглеждане на плодове и зеленчуци от помощта за преработката им

 

Министрите на земеделието от Европейския съюз (ЕС) договориха реформа за производството на плодове и зеленчуци. Промените ще засегнат най-вече субсидиите за сектора. Производството на плодове и зеленчуци в ЕС заема една пета от общата продукция на земеделски стоки.

Регулациите за плодовете и зеленчуците не са се променяли от 2001 г. насам, а договорената последна реформа ще влезе в сила през 2008 г.

България, Литва, Полша и Унгария ще получат допълнителни субсидии през следващите пет години за производството на ягоди и малини. Сумите ще са средно 230 евро на хектар. Четирите държави ще имат право и на държавно подпомагане на производството на плодове. След пет години специалните позволения изтичат.

ЕС възнамерява да раздели субсидиите за отглеждане на плодове и зеленчуци от помощта за преработката им. Така фермерите няма да зависят пряко от обема на продукцията си. Получаваните помощи ще се изчисляват на базата на обработваните площи и на данни за минали плащания за определения плод или зеленчук. За да се избегне отказването на фермерите от някои култури, ЕС ще запази обвързването на субсидиите с нивата на продукция още няколко години. Предвижда се 50-процентно обвързване за някои култури за срок до пет години. Помощите за отглеждане на домати ще останат 75 на сто обвързани с продукцията през следващите четири години.

ЕС ще се откаже и от износните субсидии на плодове и зеленчуци. В момента Брюксел отделя около 9 на сто от цената на изнасяните зеленчуци и плодове, за да направи експорта си по-конкурентен. Режимът на субсидии в ЕС покрива десетки продукти. Европейската комисия определя стратегически зони с уникални продукти и позволява на някои държави да отпускат държавни субсидии. Такъв е случаят в Италия, Испания и северните страни Дания, Швеция и Финландия. В тези държави отглеждането на картофи се подкрепя от държавата, а догодина помощта също ще бъде позволена.

Италия и Испания ще продължат да получават извънредни субсидии за отглеждането на домати от около 15 млн. евро през 2007-2008 г./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.