1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евгения Ангелова: Призоваваме да отпаднат разликите в директните плащания на хектар между отделните държавите-членки

Евгения Ангелова: Призоваваме да отпаднат разликите в директните плащания на хектар между отделните държавите-членки

ОСП трябва да е пазарно ориентирана, основана на принципите на солидарност и социална справедливост

Нарастващите предизвикателства в световен мащаб изискват Общата селскостопанска политика да продължи да бъде силна и адекватно финансирана. Тя трябва да запази досегашния си балансиран подход, основаващ се на два стълба, с възможност за трансфер между тях. Общата селскостопанска политика трябва да е пазарно ориентирана, основана на принципите на солидарност и социална справедливост. Това заяви в Брюксел народният представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова. Там тя участва в заседание на политическата група на ЕНП с представители на националните парламенти от партиите-членки на ЕНП. Основните теми на конференцията са приоритети и новите предизвикателства пред Бюджета на ЕС и реформата в Общата селскостопанска политика. В събитието участват още заместник-председателят на Групата на ЕНП в ЕП Естер де Ланг, заместник-председателят на ЕК, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността - Юрки Катайнен, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес, председателят на Конституционната комисия на ЕП Данута Хюбнер, европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган, както и депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„Директните плащания са важен фактор за изграждане на издръжливост на земеделските стопанства и поддържане на пазарна ориентация на стопанствата. След 2020 г. те следва да осигурят подкрепа и стабилизиране на селскостопанските доходи, равнопоставеност на единния пазар на ЕС и подпомагане на уязвимите сектори“, посочи Евгения Ангелова. Тя бе категорична, че въвеждането на възможност за национално съфинансиране в директните плащания е неприемливо.  Ангелова отбеляза, че разликите в директните плащания на хектар продължават да съществуват между отделните държави-членки. „Призоваваме да отпадне историческият подход за разпределение на средствата за директни плащания и да се завърши процеса на тяхното цялостно сближаване, с цел осигуряването на равнопоставени условия за конкуренция на единния пазар“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Според зам.-председателя на Комисията по бюджет и финанси обвързаните директни плащания позволяват насочване на подпомагане в определени сектори, които изпитват трудности, и спомагат за решаването на специфични регионални проблеми. „Тези плащания следва да бъдат запазени дори с още по-широк обхват и по-голям финансов ресурс. Необходимо е и да се запази възможността за прилагане на преходна национална помощ и след 2020 г., като тук влиза и тютюнът за България“, каза още Ангелова.

По думите й едно от предизвикателствата пред ОСП след 2020 г. е увеличаването на устойчивостта на земеделския сектор с цел справяне с бъдещите кризи. „Следва да бъдат осигурени нови, гъвкави и бързоприложими инструменти“, коментира тя и допълни, че България поддържа идеята за създаване на хоризонтална нормативна уредба за ограничаване на нелоялните търговски практики в агрохранителната верига на ниво ЕС.

Във връзка с развитието на селските райони, Евгения Ангелова подчерта, че трябва да бъде поставен акцент върху модернизацията на технологиите, внедряване на иновации и обмена на опит и знания, като ролята на земеделския производител в хранителната верига следва да се засили чрез осигуряване на допълнителни стимули за сдружаване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.