1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатът Емил Радев подкрепи инициатива за по-добър контрол върху храните в ЕС

Евродепутатът Емил Радев подкрепи инициатива за по-добър контрол върху храните в ЕС

Повод за инициативата е нов документален филм на AWF | TSB

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и член на Интергрупата за защита на животните в ЕП Емил Радев се включи в инициатива за по-добър контрол върху храните в ЕС и по-стриктно спазване на стандартите за хуманно отношение към животните.

По предложение на датския евродепутат Аня Хазекамп членове на ЕП, сред които и Емил Радев, подкрепят писмен въпрос до Европейската комисия относно рисковете за безопасността на храните при внесено месо от откраднати и неидентифицирани коне от Аржентина.

Повод за инициативата е нов документален филм на AWF | TSB. Според разследване на неправителствената организация немаркирани и откраднати коне с фалшиви документи, включително болни и ранени животни, навлизат неконтролирано в хранителната верига чрез сборни центрове и кланици.

Докато хиляди тонове конско месо продължават да се внасят от Аржентина всяка година, „официалните одити на ЕС потвърдиха проблеми с проследяемостта. Последните разследвания, включени в този документален филм, доказват, че актуализираното аржентинско законодателство относно проследяването и хуманното отношение към животните не е променило това положение”, се изтъква в писмото до ЕК. В него се призовава да бъдат оценени и рисковете от замърсяване, произтичащи от отглеждането на коне близо до трупове в кланиците.

Ако представената в документалния филм информация не може да се оспори, евродепутатите настояват Комисията да прекрати незабавно вноса на конско месо от Аржентина.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.